Een bezoek aan Herberg De Kemper is in alle opzichten een unieke ervaring. Bij het binnenstappen van de herberg lijkt het alsof de tijd is stil blijven staan, tot je ontdekt dat wat je bestelt op een moderne kassa wordt aangeslagen. Het specialiteitenrestaurant is gevestigd op de vroegere deel van de boerderij die bij de herberg hoorde. Je zit dus op de plek waar ooit de koeien op stal stonden.
In de open haard brandt nog een echt haardvuur en in het najaar is wild eten hier een van de aantrekkelijke mogelijkheden. Herberg De Kemper ligt in de nabijheid van grote natuurgebieden en de jagers bieden het door hen geschoten wild rechtstreeks bij de herberg aan.
Bij de herberg hoort de hotelaccommodatie de Oale Schöppe, iets verderop. Dit gebouw stond oorspronkelijk in het nabijgelegen buurtschap Kerspel Goor en deed daar eeuwenlang dienst als los hoes (open huis, een boerderijvorm waarin mens en vee in één ruimte samenleven). Rond het jaar 1880 raakt het in verval, wordt afgebroken en direct weer opgebouwd als voorraadschuur op het erf van De Kemper. In 2005 is de schuur verbouwd tot een hotel met zes kamers. Met een unieke sfeer, door het oude sfeervolle karakter van de schuur en de smaakvolle inrichting, het gebruik van authentieke materialen en de wandafwerking met leem en tadelakt uit Marokko.
Langs de plek waar Herberg De Kemper staat, liep vroeger de route van Rijssen naar de handelsstad Borculo. In de 17e eeuw is hier al een pleisterplaats voor postkoetsen en reizigers. De herberg ter plekke heet dan de Meijersplaatse. De herbergier slacht zelf, er is een moestuin en er worden kruidenierswaren verkocht.
Omstreeks 1765 bevindt zich vlak bij het erve Meijers een boerderijtje met de naam Kempers. In 1811 bestaat de veestapel uit drie koeien en een vaars en rond 1830 heeft de behuizing een huurwaarde van negen gulden. In die tijd kunnen we ook Egbert Kemper plaatsen, die als eerste officieel in de stukken als ‘tapper’ wordt genoemd. Hij breidt zijn bezit voortvarend uit en slaat ook aan het verbouwen. Volgens een kadastrale kaart uit 1830 ligt de herberg eerst overlangs aan de weg met de voorgevel naar het zuiden. Op de sluitsteen boven de niendeur (staldeur) staat het jaartal 1839 met de initialen E.K. en A.S. ofwel Egbert Kemper en Aaltjen Schreurs. Zij zorgen ervoor dat de herberg zijn huidige vorm krijgt, terwijl in 1848 het dwarshuis er is aangebouwd.
De herberg blijft zes generaties in handen van de familie Kemper, waarbij uiteindelijk Hendrik Rengerink in 1988 vanwege gezondheidsproblemen met het horecabedrijf stopt. Het bedrijf wordt in 1989 overgenomen door Kees de Jong uit Yerseke en is inmiddels in handen van de volgende generatie: het echtpaar Bjorn en Rosanne de Jong.
Hotel Herberg De Kemper ligt in het landelijke buitengebied van het Twentse dorp Markelo in de gemeente Hof van Twente. Dit is een mooi gebied met vijf heuvels: de Markelose Berg, de Friezenberg, de Herikerberg, de Kattenberg en de Apenberg. De naam berg is wat overdreven, in dit glooiende landschap is het prima fietsen en wandelen. Markelo zelf wordt al in de 12e eeuw genoemd (als Marclo) en het is zeker in de zomer een populair dorp vanwege het grote aanbod van campings en vakantiehuizen in de buurt.
In het centrum van Markelo biedt het infocentrum Markelo de bezoeker alle informatie die nodig is, waaronder kaarten met routes voor wandelaars, fietsers, mountainbikers, automobilisten en ruiters. Naast het centrum bevindt zich Museum Eungs Schöppe waar onder meer een grote klederdrachtcollectie van Oost-Nederland te zien is. In het centrum staat ook de in 1991 gerestaureerde korenmolen De Hoop uit 1836.
In de buurt van Markelo liggen verder de kastelen Weldam en Wegdam. Kasteel Weldam en het bijbehorende landgoed bevinden zich in het Markelose buurtschap Kerspel Goor. Het kasteel is privébezit en is niet bezoeken, maar de fraaie kasteeltuinen zijn tegen betaling wel toegankelijk. Het landgoed om het kasteel heen is overdag vrij te betreden. Het kasteel Wegdam is eerder een landhuis, ook gelegen in Kerspel Goor. Ook dit landhuis is in privéhanden, maar een blik op de kloeke symmetrische voorgevel is een omweg meer dan waard. Er loopt een wandelroute van 7,5 km naar het buurtschap.
De Kemper ligt op loopafstand van het natuurgebied De Borkeld, onderdeel van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. De Borkeld is circa 600 hectare groot en bestaat uit jong bos, grote heidevelden, leemkuilen, akkers, graslanden en een stukje hoogveen. Het bos is tussen 1930 en 1950 aangeplant. Hier ligt ook het grootste jeneverbesstruweel van Nederland. Het terrein is glooiend; de hoogste top van de Friezenberg ligt op 40 meter, het laagste punt op 13 meter boven de zeespiegel. De Borkeld is ook een archeologisch reservaat, want 13.000 jaar geleden waren hier al jagers en verzamelaars actief.
Wandelen, fietsen en paardrijden zijn mooie manieren om De Borkeld te beleven. De Borkeldwandeling van 5 kilometer is blauw gemarkeerd en voert door bos en heide, met halverwege uitzicht over het Elsenerveen. De Friezenbergwandeling van 3,5 kilometer is ook aangeduid en loopt langs zowel het hoogste als het laagste punt van het gebied, respectievelijk op de Friezenberg en in het Elsenerveen.
Bronnen: Herberg De Kemper | infocentrummarkelo.nl, sallandseheuvelrug.nl, Stichting Heemkunde Markelo, weldam.nl, Wikipedia
Pictogrammen: kruispunt flaticon.com, heuvels Flatart (iconfinder.com)
In het buitengebied van het dorp Markelo, in Twente
Herberg De Kemper
Kemperweg 4
7475 SX Markelo
(0547) 36 13 27
info@herbergdekemper.nl
https://herbergdekemper.nl
Inchecken vanaf 15.00 uur, uitchecken tot 11.00 uur
Lunch vrijdag-zondag vanaf 12.00 uur, deuren open vanaf 11.00 uur
Lunch ook op woensdag en donderdag in jui, augustus en september
Diner woensdag-zondag vanaf 17.30 uur
1830 | 1839
Bjorn en Rosanne de Jong (2006)
Kemperweg 4, 7475 SX Markelo, NL