Herberg de Gouden Leeuw in Bronkhorst (let op, zonder c) in de gemeente Bronckhorst (let op, met c) is een van de bijzonderste stadsboerderijen van Nederland. Van oorsprong bestond het uit drie afzonderlijke gebouwen: de burgemeesterswoning uit 1575, de stadsboerderij uit 1650 en de rosmolen uit 1750. Deze monumentale panden zijn gerenoveerd en gemoderniseerd om als echte herberg een warm onderkomen te bieden aan al wie binnen komt waaien voor kortere of langere tijd.
Er zijn meer stadjes in ons land die zeggen de kleinste te zijn en Bronkhorst is er één van, maar belangrijker is dat dit een van de mooiste van de kleinste van Nederland is. Overnachten in de Gouden Leeuw is mogelijk in een van de 25 elegant ingerichte kamers, verspreid over het hoofdgebouw, het huis de 4 Linden en het Meestershuis.
Het oudste gedeelte van Herberg de Gouden Leeuw is de burgemeesterswoning uit 1575. Tegenwoordig is de opkamer van deze woning in gebruik als Heerenkamer. Er pronkt, net als in de Gelagkamer, een open haard met een origineel 18e-eeuws tegeltableau.
In de Gelagkamer, oorspronkelijk uit 1366 maar verwoest tijdens de grote stadsbrand in 1666, huisden vroeger een grutterswinkel en boerencafé. Nu biedt de sfeervolle kamer ruimte om overdag een keuze te maken uit de gerechten van de kleine kaart of om ‘s avonds een drankje te nemen voor de brandende open haard met het tegeltableau met bijbelse taferelen uit de 17e eeuw.
In het derde pand bevindt zich ’t Pietshuus uit 1750: vroeger de rosmolen, nu het à la carte restaurant. Opvallend zijn de authentieke ovale vensters, de ‘koeienogen’. Vanuit ‘t Pietshuus is er uitzicht op de Slotkapel (1344) en het nostalgische binnenpleintje, de vroegere voortuin van de boerderij. De Deel, de voormalige stal van de boerderij uit 1650, is nu een brasserie.
De oudste bekende herbergier van De Gouden Leeuw is Bartelt van Londen (overleden voor 1631). Bartelt, een van de burgemeesters van Bronkhorst, is de eerste van zes generaties met deze achternaam die in de 17e en 18e eeuw als herbergier worden genoemd. In april 1797 wordt de herberg met toebehoren geveild en het geheel wordt gekocht door Garrit Geerligs en zijn vrouw Hendrika Stoltenburg. De naam De Gouden Leeuw is dan nog niet in gebruik. De oudste gevonden vermelding daarvan dateert uit 1870, met de omschrijving ’t logement waar die leeuw uithangt.
Het stadje Bronkhorst ontstond als boerennederzetting bij het stamslot van de heren van Bronckhorst. Van het kasteel is alleen de heuvel bewaard met daarop nog enkele ruïneuze restanten. Bronkhorst ligt in het relatief open landschap ten oosten van de IJssel. Vanaf de toegangswegen is er vrij zicht op het stadje dat enigszins verhoogd in het land ligt. Omgekeerd zijn er vanuit Bronkhorst verschillende doorzichten naar het omringende landschap, vooral door de Boterstraat, de Uilenhoek en ’t Hof.
De met opgaande bomen beplante kasteelheuvel ligt ten westen van de bebouwde kom. Aan de zuidoostzijde is er een geleidelijke overgang naar het landelijk gebied door de informele positionering van de bebouwing en de lagere dichtheid. Aan het Maneveld ligt de Joodse begraafplaats, met smeedijzeren toegangshek en een metaheerhuisje van omstreeks 1860. Door het open gebied ten zuiden van het stadje stroomt de strak belijnde Groote Beek richting de IJssel. Ter hoogte van de dijk bevindt zich het gelijknamige gemaal uit 1953 met bijbehorende voormalige dienstwoning.
De 6 km lange Oltmansroute voert wandelaars langs de Bronkhorster Molen en langs de Vreekolk en Molenkolk, twee overblijfselen van meanders van de rivier de IJssel. De Van molen tot molenroute is 3 km langer en gaat langs alle hoogtepunten in en om het stad. Wat betreft de fiets lijkt het wel alsof elke Achterhoekse route op een of andere manier Bronkhorst aandoet. Of een route kiezen echt nodig is? Gewoon je neus volgen kan ook, tien-tegen-één dat je in Bronkhorst eindigt.
Kuieren door Bronkhorst is een feest voor het oog: Bronkhorst vormt met zijn oude boerderijhuisjes en de smalle keistraatjes een prachtig, sfeervol plaatsje dat in 1482 stadsrechten kreeg, maar nooit uitgroeide buiten de oude middeleeuwse kern. Het stadje ligt een paar honderd meter van de IJssel, rondom zijn er volop fiets- en wandelmogelijkheden. Brummen ligt aan de andere kant van de rivier (even met het pontje over) en 5 kilometer noordelijker vind je Hanzestad Zutphen, boordevol historie. Kortom, omrijden waard. Of nog beter, rechtstreeks naar toe gaan.
Bronnen: Herberg de Gouden Leeuw | Alice Garritsen, gemeente Bronckhorst, Wikipedia
Pictogram: boerderij Wishfore Games (iconfinder.com), rivier Puckung graphic design factory (iconfinder.com)
In een van de kleinste stadjes van Nederland, in de Achterhoek
Herberg De Gouden Leeuw
Bovenstraat 2
7226 LM Bronkhorst
(0575) 45 12 31
info@herbergdegoudenleeuw.com
https://www.herbergdegoudenleeuw.com
Alle dagen, ontbijt vanaf 7.30 uur, in het weekend vanaf 8.30 uur
Restaurant aanschuiven tot 20.30 uur
Receptie 10.00-18.00 uur
1366, 1666
Ruud van Bussel (2003)
Bovenstraat 2, 7226 LM Bronkhorst, NL