De 'huuskamer van Nörg', zo noemen de inwoners van het Drentse dorp Norg hun Grand Café Hotel Karsten. Hoewel de dorpelingen zelf zelden gebruik zullen maken van de excellente hotelkamers, kom je ze wel volop tegen in de lounge bij de open haard, in het grote restaurant en op het brede terras met uitzicht op de brink (met elke woensdag markt). Vanaf dat terras trekt het dorpse leven aan je voorbij, zeker zo aan het eind van de middag als de werkdag ten einde loopt. Vanaf datzelfde terras heb je mooi zicht op de indrukwekkende dorpskerk.
De geschiedenis van de naam Karsten in de Norgse horeca gaat terug tot 1713. In dat jaar begint de eerste Karsten een herberg aan de brink in het Drentse esdorp. De herberg is niet de enige bron van inkomsten, want daarnaast blijft deze Karsten actief als landbouwer. Bijna 150 jaar later, zo rond 1848, maken de archieven melding van landbouwer Luchien Karsten die een logement en café Het Bruine Paard exploiteert. De naam van het café zal ongetwijfeld iets te maken hebben gehad met de beroemde paardenmarkten die eeuwenlang in Norg op de brink zijn gehouden.
Na het overlijden van Luchien Karsten in 1915 neemt zijn enige zoon Karst Karsten het logement over - en laat zijn vrouw Anna het werk doen. Net als zijn vader Luchien en zijn voorvader uit het begin van de 18e eeuw heeft ook Karst andere inkomsten, namelijk als veehandelaar. Zijn er gasten in de herberg die een slaapplek nodig hebben, dan verblijven ze in de kamers van de kinderen van het gezin.
De oude boerderij waarin logement en café zijn gehuisvest wordt in 1926 vervangen door een nieuw gebouw. Hierin komen vijf echte hotelkamers, zelfs voorzien van elektriciteit. Dit betekent tevens een einde aan de veehandel, maar Karst Karsten blijft niet stilzitten. In samenwerking met de gemeente en de provincie start hij een autobusdienst en hij breidt het hotel uit met een garage en een benzinepomp die in 1948 naar elders in het dorp worden verplaatst.
In 1942 gaat het hotel over van Karst Karsten naar zijn zoon Luchien Karsten. Luchien jr. verbouwt en vernieuwt het hotel meerdere malen tot aan 1980. In dat jaar verkoopt hij het hotel aan niet-verwanten vanwege gebrek aan opvolging. Maar de naam Karsten is na ruim 300 jaar tot op de dag van vandaag met het hotel verbonden gebleven.
De dorpsnaam Norg wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde van het bisdom Utrecht uit 1139. In deze akte wordt de naam geschreven als Nurch, later komen we ook vaak Norch tegen. Het is een es- en brinkdorp dat in de middeleeuwen deel uitmaakte van de dingspel Noordenveld. Voor het ontstaan van Norg als vaste woonkern moeten we uitgaan van circa 700 na het begin van onze jaartelling. Het begon aan de zuidoostkant van Norg, van daaruit heeft het dorp zich geleidelijk verplaatst naar het huidige Oosteind.
Het belangrijkste monument in Norg is de romaans-gotische Sint-Margaretakerk (midden 13e eeuw) met een zadeldaktoren. Deze inmiddels protestantse kerk is gewijd aan de martelares Margaretha van Antiochië. De wijwaterbak en het doopvont van de kerk dateren van voor de bouw. In Norg zijn twee nog draaiende molens te vinden: Molen De Hoop (anno 1857) met het bijzondere wieksysteem bilau en Molen Noordenveld (anno 1878) met een oud-Hollands hekwerk op de wieken met molenzeilen.
Het Norger landschap bestaat uit stuifzandbossen en de beekdalen van de Slokkert, het Grote Diep en het Oostervoortse Diep. Het is een van de best bewaarde esdorpenlandschappen van Drenthe, met essen (de hoge grond), brinkdorpen, heidevelden, hunebedden en grafheuvels. In de groene lege driehoek tussen Norg, Roden en Donderen is het mooi fietsen. Ook wandelaars komen aan hun trekken, onder meer met de Wandelroute Norger Esdorpenlandschap (10 km) die ook door het Norgerholt ten zuidwesten van Norg loopt.
Dat Norgerholt ligt vlak bij Norg, dateert uit de 9e eeuw en is daarmee een van de oudste bossen van ons land. Het bos bestaat nu voornamelijk uit zomereik en hulst. De oudste van de huidige eiken werden in 1850 geplant. Bijzonder zijn de zware, tot 20 meter hoge, hulstbomen, waarvan de allergrootste van Europa in dit bos te vinden is. Het Norgerholt was eeuwenlang eigendom van de boermarke (collectief van grotere boeren). Tot 1790 vond hier ook de jaarlijkse vergadering van de markegenoten plaats. De vergaderplaats, aangeduid door vier oude eiken, werd 't aole Raodhoes genoemd. In de beekdalen van het Norger landschap grazen Galloway-koeien. Vogels als grauwe klauwier, zomertaling en kwartel voelen zich prima thuis in dit gebied, net als weidevogels als kievit, grutto en watersnip. En dankzij het herstel van de beken is ook de visotter terug.
Bronnen: Grand Café Hotel Karsten | Asser Courant, Dagblad van het Noorden, Historisch Norch, Molenwerkgroep Norch, Natuurmonumenten, Wikipedia
Pictogrammen: eikenboom pngio.com, paard flaticon.com
In een klassiek brinkdorp in de Kop van Drenthe
Grand Café Hotel Karsten
Brink 6
9331 AA Norg
(0592) 61 34 84
info@hotelkarsten.nl
https://hotelkarsten.nl
Zondag t/m donderdag 10.00-22.00 uur
Vrijdag en zaterdag 10.00-23.00 uur
Receptie tot 22.00 uur
1713 | 1926
Anne-Marike Swieter (2022)
Brink 6, 9331 AA Norg, NL