Ongedwongen en huiselijk – dat is wat Hotel Stadsherberg Sneek wil zijn en dat is ook precies wat het is. Een familiebedrijf, kleinschalig en in 2014 doorgestart met het doel kwaliteit, eigentijdse service en gastvrijheid te bieden. Ilse, Susan en Monique Feenstra hebben in dat jaar het pand met behulp van hun vader weer spic en span opgeknapt. Voor de zussen is de horeca geen vreemd terrein, aangezien ze opgegroeid zijn op vakantieboerderij Broeresloot aan It Gês in Sneek, die nog steeds door hun ouders wordt gerund.
De kamers van Hotel Stadsherberg Sneek (comfort, comfort plus en deluxe) en Bistro Jikke – een belangrijke toevoeging aan het hotel – zijn met zorg sfeervol en ongedwongen ingericht.
Op 1 juni 2023 is de stadsherberg overgenomen door Freek Bokma, eigenaar van Stadslogement Westersingel in Sneek. Het restaurantbedrijf blijft in exploitatie bij de eigenaren van Brasserie De Koperen Kees aan de Parkstraat in Sneek. Die zijn sinds 2022 ook actief in de Stadsherberg.
Het markante gebouw waarin Hotel Stadsherberg Sneek is gevestigd, dateert uit 1845. Het rechthoekige pand met schilddak is voorzien van een voorgevel met houten kroonlijst, waarboven een dakkapel met fronton en in de hoge benedenverdieping vensters met achtruitsschuiframen. Vanaf het begin heeft het gebouw een functie als stadsherberg. Veel roem wordt vergaard in de periode dat de horecagelegenheid als Hotel Ozinga door het leven gaat (1911-1996).
In 1911 koopt Frits Ozinga, opgeleid als smid en in zijn jonge jaren een bekend wielrenner, de voormalige stadsherberg. Ozinga drijft een dorpscafé in Hommerts (6 kilometer ten zuiden van Sneek) en een fietsenzaak – later garage – in Sneek. Hotel Ozinga, dat eerst wordt geleid door zijn vrouw en na 1923 door hun oudste dochter en haar man, is stempelplaats van de Elfstedenrijwieltocht. Ook Jikke Ozinga, de tweede dochter uit het gezin, doet een keer mee aan deze jaarlijkse fietstocht. Zij neemt in 1930 Hotel Ozinga over. Haar zus en zwager beginnen dan een eigen hotel bij het Sneker station.
Jikke Ozinga (1906-1996) geeft met stevige hand leiding aan het hotel tot haar overlijden op 90-jarige leeftijd. In haar 66 jaren als hotelier is zij wisselend bekend als Moeder Jikke en de Koningin van Sneek. Haar reputatie overschrijdt de stads- en provinciegrenzen en in 1980 krijgt zij onverwacht een koninklijke onderscheiding voor haar rol als gastvrouw en haar verzetsverleden. Dan wordt pas breed bekend dat Hotel Ozinga in de oorlogsjaren als toevluchtsoord diende voor menig onderduiker.
Na de dood van Jikke Ozinga in 1996 raakt Hotel Ozinga langzamerhand in verval. Een lange periode van leegstand volgt, maar in 2014 wordt het heropend onder de naam Hotel Stadsherberg Sneek.
Sneek heeft natuurlijk nog steeds een bijzondere binnenstad, met eeuwenoude panden. De oudste bewijzen van bewoning dateren uit de 10e eeuw en vanaf de 13e eeuw krijgt Sneek diverse stadsrechten, die in 1456 officieel worden vastgelegd. Daarmee wordt het een van de Friese elf steden, wat direct het begin inluidt van een bloeiperiode als handelsstad. In 1492 begint de aanleg van een stadsgracht en stadsmuur. Vanaf die tijd is Sneek de enige ommuurde stad van Friesland.
Van de oude Sneker vestingwerken zijn nu nog alleen het Bolwerk en de Waterpoort over. De Waterpoort, vlak bij Stadsherberg Sneek gelegen, dient om de toegang over water naar de stad af te sluiten om zo eventuele vijanden buiten te houden. In 1613 wordt de poort verbouwd tot sierpoort omdat deze geen militair nut meer heeft. Vanaf 1825 wordt de stad 's nachts niet meer afgesloten, waardoor de poort definitief haar functie verliest. In de 19e eeuw worden alle andere poorten rond Sneek afgebroken. Ook voor de Waterpoort ziet het er slecht uit, aangezien stoomboten er niet onderdoor passen. Toch is de poort onder druk van de bevolking blijven staan.
Zeg je Sneek, dan denk je Friese meren. Het Sneekermeer natuurlijk, ten westen van de stad, maar ten zuiden vind je bijvoorbeeld de Fluessen, het Heegermeer, Slotermeer, De Kûfurd en de Langwarder Wielen. Het Waterland van Friesland, zoals dat tegenwoordig mooi wordt genoemd. Nu hoef je niet over een boot te beschikken om daarvan te genieten – het mag overigens wel – want er zijn eindeloze mogelijkheden om er rond te dwalen en te rijden. Zo loopt natuurlijk het Elfstedenpad langs Sneek, is er het rondje Sneekermeer voor fietsers (en voor kilometervreters de Elfstedenroute) en voor de automobilisten ligt de Friese Merenroute open. En Sneek is natuurlijk de poort naar het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân, met de havenplaatsjes aan de IJsselmeerkust, de terpen van het kleigebied, de bossen van Gaasterland en het veengebied met de uitgestrekte meren.
Bronnen: Hotel Stadsherberg Sneek | Bezoekerscentrum Mar & Klif, Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland, Rijksmonumentenregister, Sneeker Nieuwsblad, VVV Sneek
Pictogram: fiets Rolas Design (iconfinder.com)
In de stad Sneek in de Zuidwesthoek
Hotel Stadsherberg Sneek
Lemmerweg 8
8607 BZ Sneek
(0515) 85 58 44
info@stadsherbergsneek.nl
https://www.stadsherbergsneek.nl/
Bistro Jikke maandag gesloten
Dinsdag-zondag vanaf 08.00 uur
Keuken open tot 21.00 uur
1845
Freek Bokma (2023)
Lemmerweg 8, 8607 BZ Sneek, NL