De oorspronkelijke betekenis van herberg is legerkamp. De eerste lettergreep is afgeleid van heir, ofwel krijgsmacht, net zoals de hertog ooit de leider van een leger was. De tweede lettergreep berg komt van bergen, geborgen zijn. Er is een verwantschap met het Engelse harbour, de haven waar schepen zich veilig voelen. Net als schepen en legers kunnen ook woorden ver reizen. Want van ‘onze’ herberg maakten de Italianen albergo en de Fransen auberge. En wij namen van de Fransen weer logement en hotel over.
De horecagelegenheden op deze website zijn in onze ogen allemaal herbergen, al noemen zij zichzelf niet altijd zo. Vaak liggen ze op plekken waar lang geleden postiljons, postkoetsen, marskramers of hessenwagens stopten om zichzelf of paarden uit te spannen en voor kortere of langere tijd op adem te komen. Meestal in een landelijke omgeving, soms bij de plek die vroeger de enige mogelijkheid bood om een rivier over te steken of in de buurt van een week- of jaarmarkt. Maar altijd waar reizigers langskwamen en een plek nodig hadden om uit te rusten, te eten, te drinken en zich in ieder geval welkom en geborgen te voelen.
Dat is nu nog steeds het geval: de klassieke Nederlandse herberg is ook in deze moderne tijd zowel logement en gelagzaal als taveerne en pleisterplaats. De klassieke Nederlandse herberg is boven alles gastvrij en laagdrempelig, ademt de sfeer uit van een familiebedrijf, heeft een imposante historie en een fotogeniek exterieur en interieur. Het internetproject Herbergen van Nederland verzamelt en deelt informatie over klassieke Nederlandse herbergen uit heel ons land, met als doel aandacht te vragen voor deze unieke etablissementen die in onze optiek niet alleen een rijk verleden, maar ook de toekomst hebben.
De website Herbergen van Nederland wordt gemaakt door Onno en Koen Kestens en Onno Jager. Onze achtergrond is verschillend: respectievelijk grafisch vormgever, consulent in de gezondheidszorg en tekstschrijver. Tijdens fiets- en wandeltochten door Nederland bezoeken we het liefst herbergen en hotels met een historie die ver teruggaat en waar vaak families generaties lang de scepter zwaaien. Op de meeste boekingsites is het echter een heel gepuzzel om die herbergen te vinden en het kaf van het koren te scheiden. Ook inspirerende beschrijvingen van de desbetreffende herberg en de omgeving ontbreken meestal. Dat leidde tot ons plan: een online overzicht van historische pleisterplaatsen in Nederland waar je een overnachting reserveert bij de herberg zelf. Inmiddels is het idee werkelijkheid geworden en is de website Herbergen van Nederland toegankelijk voor liefhebbers van historie, gastvrijheid en de mogelijkheid om te genieten van de rust van de herberg, de omliggende natuur en de mogelijkheden van de dorpse of stadse omgeving.