Het restaurant van Herberg Onder de Linden in Aduard draagt het stempel en de Michelinster van chef Steven Klein Nijenhuis, sinds 2016 de eigenaar. Nijenhuis is het klassieke voorbeeld van de topkok die als afwasser begint, geen opleiding heeft gevolgd maar als autodidact zijn eigen talent ontdekt, de ster krijgt - en de rest is geschiedenis.
Met als basis de klassieke Franse keuken worden gasten verrast met de mooiste producten van dichtbij en met spannende combinaties, waarin smaken en bereidingen uit het Verre Oosten zijn verwerkt. Na afloop van het diner is er de mogelijkheid te overnachten in een van de vijf comfortabele kamers. Bij goed weer zijn er mooie plekken op het terras tussen de bloemen en de kruiden en op koude dagen is een aperitief bij de open haard een warme aanrader.
De geschiedenis van Herberg Onder de Linden gaat terug tot 1735. De fundering van dit rijksmonument bestaat geheel uit kloostermoppen, want deze grote stenen zijn na de verwoesting van het klooster in Aduard ruimschoots voorhanden.
In die tijd is de herberg de eerste pleisterplaats tussen Groningen en Friesland. Men kan hier paarden stallen en vervolgens eten en overnachten. In 1990 is het pand grotendeels gerestaureerd. De herberg heeft de gedaante van een boerderij met een dwars voorgebouwd woonhuis onder een zadeldak. Boven de voorgevel is een Vlaamse topgevel aangebracht.
Het dorp Aduard is ontstaan rond het cisterciënzerklooster dat hier in 1192 wordt gesticht. Dit klooster groeit al snel uit tot het grootste en invloedrijkste van de Ommelanden. Op zijn toppunt bezit het meer dan 10.000 hectare aan gronden, waarvan een deel in Friesland en Drenthe. De voornaamste reden voor de enorme bloei van het klooster is dat de monniken de ontginning en afwatering van de woeste gronden serieus ter hand nemen. Zo graven zij het Aduarderdiep, leggen ze de Aduarderzijl aan en stichten ze verschillende uithoven, de boerderijen die bij het klooster behoorden.
In 1580 – in de beginjaren van de Tachtigjarige Oorlog - wordt het klooster door staatse troepen grotendeels verwoest. Alleen het hospitium ofwel de ziekenzaal, het oudste medische monument van Nederland, is tot op de dag van vandaag blijven bestaan. Dit hospitium, tegenwoordig in gebruik aks kerk, is een bijzonder voorbeeld van Noord-Nederlandse romaans-gotische bouwstijl.
De ontmanteling van het klooster markeert het begin van het dorp Aduard. Het enorme verlaten gebouwencomplex trekt handelaren in bouwmaterialen aan die zich van lieverlee vestigen aan het Binnendiep. De eerste huizen in Aduard zijn gebouwd langs dat diep (nu Hofstraat) en het tegenwoordige Kaakheem. In een van de oudste huizen van Aduard, aan diezelfde Hofstraat, is het kleine en sfeervolle museum Sint Bernardushof gevestigd, met natuurlijk alle aandacht voor de geschiedenis van het lang geleden verdwenen klooster.
Aduard ligt in het Westerkwartier, een van de drie bestuurlijke kwartieren van de Groninger Ommelanden. Sinds 2019 is het ook de naam van de gemeente waar Aduard deel van uitmaakt. Dit coulissen- en dijkenlandschap ligt tussen de stad Groningen, het Lauwersmeergebied en de provincies Drenthe en Friesland. Wierden, sloten, graslanden en kronkelende wegen geven afwisseling in het landschap.
Het Westerkwartier is voor alles groen en telt niet alleen een Nationaal Park (Lauwersmeer) maar ook een Nationaal Landschap (Middag-Humsterland). Lauwersmeer is een vogelparadijs, met een mix van water en eilandjes, bos, rietvelden en ruige graslanden. Er broeden ruim honderd vogelsoorten en elk jaar overwinteren er massa's ganzen. Middag-Humsterland, twee voormalige middeleeuwse eilanden, wordt gekenmerkt door de goed bewaard gebleven wierden. De gebogen vormen van de sloten en percelen herinneren nog aan de nu dichtgeslibde wadgeulen tussen de eilanden. De weidsheid met het bijzondere licht heeft menig schilder (denk aan De Ploeg) geïnspireerd.
Naast de cultuurhistorie van het landschap en de verschillende wierdendorpjes zijn er allerlei bezienswaardigheden in het Westerkwartier, waaronder de romaanse kerken in Oostum en Fransum en de Allersmaborg in Ezinge en de Hamster- of Piloersmaborg in Den Ham. Allemaal te combineren met prachtige fiets- en wandelroutes.
Bronnen: Herberg Onder de Linden | Historische Vereniging Aduard, Rijksmonumentenregister, Toerisme Westerkwartier
Pictogram: kruispunt flaticon.com
In een dorp in het Westerkwartier, nabij het Van Starkenborghkanaal
Herberg Onder de Linden
Burgemeester Van Barneveldweg 3
9831 RD Aduard
(050) 204 12 35
info@herbergonderdelinden.com
https://www.herbergonderdelinden.com
Diner woensdag-zaterdag 18.00-20.00 uur aankomst
Lunch zondag 12.00-13.30 uur aankomst
Vrijdag-zaterdag enkel het zes-, zeven- of acht-gangenmenu
1735
Steven Klein Nijenhuis (2016)
Burgemeester Van Barneveldweg 3, 9831 RD Aduard, NL