De Gouden Karper uit 1570 heeft nog veel oorspronkelijke elementen aan de binnen- en buitenzijde van het pand. De herberg in Winsum beschikt over een sfeervol authentiek cafégedeelte, een stijlvolle opkamer, een bovenzaal met toog en een zonovergoten terras. En dat alles in Winsum, wat nog in 2020 door de ANWB werd verkozen tot het mooiste dorp van Nederland.
Als laatste pleisterplaats van de eerste etappe van het Pieterpad is De Gouden Karper de ideale plek om na een stevige wandeling op adem te komen en bij te tanken. Fietsers en automobilisten zijn natuurlijk net zo welkom.
In de 16e eeuw wordt het dorp Winsum en omgeving door Groningers met de grond gelijk gemaakt. Maar elke tegenslag schept mogelijkheden, want op de oude en intact gebleven funderingen van het plaatselijke kloosterhospitium komt een nieuwe herberg tot stand. Dat is nog steeds te zien op de benedenverdieping van De Gouden Karper, waar 14e- en 15e-eeuwse kloostermoppen en sporen van kloostervensters te vinden zijn.
In een bewaard gebleven archiefstuk uit de 16e eeuw wordt voor het eerst gesproken over “De Carper” aan de Heerestraat. Verder is er een bijzondere koopakte van 16 december 1773 bewaard gebleven, waarin staat hoe Alegonda Eelerts aan Geertjens Jacobs de herberg voor 875 Carolusgulden en een zilveren Ducaton verkoopt.
Het dorp Winsum in de streek het Hogeland is ontstaan in de Romeinse tijd op de oostelijke oeverwal van de Hunze, tegenwoordig bekend als het Reitdiep. Het dorp kent dan ook een bijzonder lange historie. Het centrum ligt op een wierde die door de jaren heen steeds verder is opgeworpen door de bewoners in verband met de stijgende zeespiegel - ook toen al dus. Dat ging door tot ver in de 11e eeuw en eindigde pas toen een dijkenstelsel in het leven werd geroepen.
De Hunze, die vroeger langs Winsum liep, was een belangrijke handelsroute en dat had een positief effect op de positie van Winsum. De plaats had zelfs markt-, munt- en tolrecht. De dominante positie van de stad Groningen voorkwam echter dat Winsum zich tot een grote handelsnederzetting kon ontwikkelen. De stadjers zagen de door Winsum verworven rechten als gevaarlijk voor hun eigen positie en dat was ook de reden dat het dorp in de 16e eeuw enkele malen door de stad Groningen werd aangevallen.
Centraal in het huidige Winsum ligt het vernieuwde Boogplein, vlak bij de Hoofdstraat (de Boog is een brug die de zusterdorpen Winsum en Obergum met elkaar in verbinding brengt). Rondom het Boogplein staan verschillende monumentale panden die de rijke geschiedenis van Winsum weerspiegelen. Voorbeelden hiervan zijn Herberg De Gouden Karper (natuurlijk) en het voormalig Raadhuis, naast uiteraard de monumentale Boog zelf. In het kleine Winsum staan maar liefst twee oude molens: De Ster aan de Molenstraat (in 1851 in het dorp zelf gebouwd) en De Vriendschap aan de Kerkstraat uit 1759 (in 1801 naar Winsum gehaald).
Winsum ligt in het Reitdiepgebied, een eeuwenoud cultuurlandschap dat grenst aan het Middag-Humsterland dat de status van Nationaal Landschap heeft (als enige in Groningen). Binnen het wierdengebied neemt Middag-Humsterland een bijzondere plaats in, als een open en gaaf bewaard wierdenlandschap dat al meer dan 2500 jaar in agrarisch gebruik is. Het dorp ligt ook dicht bij andere cultuurlandschappen, waaronder het Hogeland, het Centrale Woldgebied en De Marne.
In de omtrek zijn er waterwegen, binnendijken en vooral heel veel wierden met oude kerken te bezoeken. Binnen een straal van enkele kilometers van het dorp liggen verstilde plaatsjes als Mensingeweer, Eenrum, Onderdendam, Garnwerd, Groot Wetsinge en Maarhuizen. Wat verder weg ligt het gehucht Oostum, een wierde met een beschermd dorpsgezicht, gedomineerd door een fraaie 13e-eeuwse kerk.
Bronnen: Herberg De Gouden Karper | boogplein.nl, rijksmonumenten.nl, nationaallandschap-middaghumsterland.nl, ontdeknoordgroningen.nl, toeristenkaart.nl
In een oud wierdedorp op het Hogeland
Herberg De Gouden Karper
Hoofdstraat W 5
9951 AA Winsum
(0595) 74 40 60
info@goudenkarper.nl
https://www.goudenkarper.nl/
Dinsdag-zaterdag 11.00-22.00 uur
Zondag-maandag gesloten
1570
Wiebe en Gerlinda van Goinga (2020)
Hoofdstraat W 5, 9951 AA Winsum, NL