In Augusta hotel & brasserie in IJmuiden lijkt het wel af en toe of er sinds 1907 weinig is veranderd. Gelukkig heeft dat vooral betrekking op de allure en de sfeer, want verder is dit hotel volledig voorbereid op de noden en wensen van de moderne bezoeker.
Het hotel telt 25 hotelkamers en beschikt over een smaakvol ingerichte brasserie. Ook biedt Augusta ruimte voor zakelijke bijeenkomsten, privédiners en recepties met verschillende vergaderzalen en dinerkamers tot 60 personen. Voor grotere bijeenkomsten kunnen gasten terecht bij het naastgelegen Thalia Theater dat ook onderdeel van Augusta is. De inrichting van brasserie Augusta in Oud-IJmuiden vormt het passende decor voor lunch of diner in Franse stijl met een moderne inslag.
De IJmuidense reder en vishandelaar W. van Voorst koopt begin 20e eeuw een complex van twaalf ‘huizen en erven, die staan en liggen aan de Neptunusstraat, tusschen de Oranjestraat en de v.d. Pollstraat te IJmuiden’ voor een bedrag van bijna 15.000 gulden. Van Voorst laat de aangekochte woningen slopen en geeft de IJmuidense bouwkundige De Pagter opdracht tot het bouwen van een hotel met café en restaurant, vijf winkelhuizen en vier bovenwoningen.
Van Voorst noemt het hotel naar de Duitse keizerin Augusta, en niet zonder reden. In december 1906 brengen de Duitse keizer Wilhelm II en zijn gemalin Augusta Victoria een meerdaags bezoek aan Amsterdam en hun jacht meert in de haven van IJmuiden aan.
Op zaterdag 2 mei 1908 wordt ‘Augusta-Hôtel Café-Restaurant’ geopend. Het hotel is ‘naar de eischen des tijds ingericht’, met D. Geus als eerste hotelhouder. In 1927 koopt M.J.H. Heere Augusta, compleet met inboedel, grond en straatlantaarn. In tegenstelling tot een groot deel van de bebouwing in de rest van de stad ‘overleeft’ Augusta de vernielingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De familie Heere is al die jaren eigenaar van Augusta gebleven. Hun dochter en schoonzoon hebben Augusta uiteindelijk gerund totdat de huidige eigenaren, John en Monique van Waveren, het hotel in 1984 overnemen. Alle uitbreidingen en verbouwingen doen geen afbreuk aan de oorspronkelijke, monumentale allure van Augusta. In 1996 wordt het om de hoek liggende Thalia Theater gekocht. Het meer dan 100 jaar oude, in Amsterdamse School- en art-deco-stijl opgetrokken theater is geschikt voor het ontvangen van grote gezelschappen van 70 tot 550 personen in een sfeervolle entourage.
Zonder het Noordzeekanaal geen IJmuiden. Op 8 maart 1865 wordt met veel ceremonieel de eerste spade gestoken in de Breesaap, een reusachtig duingebied van wel 835 hectare ten westen van Amsterdam. Dat is het startsein voor een gigantisch werk: het graven van een kanaal door Holland op zijn smalst (letterlijk) dwars door de duinen. Honderden polderwerkers worden van heinde en verre aangetrokken om het zware werk te doen. Zij bivakkeren onder primitieve omstandigheden in een speciaal voor hen ingericht dorpje, De Heide, wat nu Velseroord heet.
Op 1 november 1876 opent koning Willem III het Noordzeekanaal, dat met private middelen was gefinancierd. Het duurt niet lang of vissers ontdekken dat de nieuwe havenmond met zijn beide pieren een veilige ligplaats biedt. Binnen de kortste keren ontstaat er een levendige vishandel en in 1896 krijgt IJmuiden daarom een eigen vissershaven en snel daarna eigen visafslagen. Vissers uit nabijgelegen dorpen trekken ernaartoe en vormen, samen met het sluispersoneel en de kanaalwerkers, de eerste bewoners van IJmuiden.
IJmuiden breidt uit ten zuiden van het kanaal, terwijl ten noorden ervan in 1924 de eerste oven van de Koninklijke Nederlandsche Hoogovens wordt aangestoken. Maar hoe belangrijk Hoogovens (inmiddels onderdeel van Tata Steel) ook is, vooral de zee blijft het lot van IJmuiden bepalen - het is naar overslag gemeten een van de grootste zeehavens en de grootste vissershaven van Nederland.
IJmuiden heeft een ruig karakter – sterker nog, met het motto ‘rauw aan zee’ zijn de IJmuidenaren er trots op. Het water domineert, met brede stranden die volop ruimte bieden voor wind- en watersport. Maar er is meer, bijvoorbeeld Oud-IJmuiden, het havengebied, landgoederen, ruïnes, recreatiegebied Spaarnwoude en Nationaal Park Zuid-Kennemerland met vele wandel- en fietsroutes.
Het recreatiegebied Spaarnwoude ligt tussen Haarlem, Hoofddorp en Amsterdam. In deze oase van groen is van alles te beleven. Wandelen en fietsen door de veenweidegebieden, klimmen, skiën en andere buitensporten. In de Groene Weelde ligt de Big Spotters Hill, een piramidevormige heuvel met fraai uitzicht over Haarlemmermeer. Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is maar liefst 3.800 hectare groot. Het ontstond in 1995 uit een samenwerkingsverband van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, PWN, particuliere eigenaren, IVN, de omliggende gemeenten Zandvoort, Haarlem, Bloemendaal en Velsen en de provincie Noord-Holland. Het park is hoofdzakelijk duingebied, met daarnaast enkele landgoederen, duinrandbossen en stranden. Het hoogste punt is de ruim 45 meter hoge Brederodeberg in het bosrijke oostelijke deel, tussen ingang Duin en Kruidberg en Bleek en Berg.
Bronnen: Augusta hotel & brasserie | IJmuiden Actueel, Nationaal Park Zuid-Kennemerland, Oneindig Noord-Holland, Recreatiegebied Spaarnwoude, VVV IJmuiden aan Zee, Wikipedia
Pictogram: boot Matin Mahirli (iconfinder.com)
In Kennemerland bij het water, tussen Vissershaven en Noordzeekanaal
Augusta hotel & brasserie
Oranjestraat 98
1975 DD IJmuiden
(0255) 51 42 17
info@augusta.nl
https://www.augusta.nl/
Brasserie dinsdag-zaterdag 17.00-21.00 uur
1907
John en Monique van Waveren (1984)
Oranjestraat 98, 1975 DD IJmuiden, NL