Hotel over de Brug met het gelijknamige restaurant laat een vrolijke indruk achter door de mengeling van hippe accenten en moderne elementen die wonderwel heel goed passen bij het historische karakter van het gebouw. Tot in de kleinste details keert het streven terug om de gasten een huiselijk gevoel te geven. Ook in de sober maar doordacht ingerichte kamers, waarvan sommige een fraai uitzicht hebben op de Hollandse IJssel.
Dat uitzicht is er zeker vanaf het lange terras, dat pal aan de gekanaliseerde rivier is gelegen. Vandaar is het een aangenaam tijdverdrijf om kleine en grote boten, al dan niet gemotoriseerd, voorbij te zien komen varen. Ook de uitkijk op de ophaalbrug is niet te versmaden - de doorvaarhoogte is slechts 80 cm dus de brugwachter komt zeker in het voorjaar en de zomer regelmatig in actie.
Hotel over de Brug en de vlakbij gelegen brug over de Hollandse IJssel zijn allebei in 1883 gebouwd. In dat jaar wordt langs de noordoever van deze rivier de tramlijn Oudewater-Gouda aangelegd. Om de passagiers uit Haastrecht tegemoet te komen, laat de tramwegmaatschappij op de plaats van het voetveer een stevige brug over de IJssel bouwen. De brug is nog steeds volop in gebruik.
Voor 1883 staat op de plaats van het huidige Veerlaan 1 een ouder koffiehuis en logement. Kastelein Van Zijll is dan tevens de veerman van het voetveer. Met het oog op de verwachte extra klandizie van de tramlijn laat hij een nieuw pand bouwen, maar hij overlijdt voor de voltooiing. Zijn weduwe zet het gloednieuwe koffiehuis, genaamd de Verwachting, echter voort. Als latere eigenaren worden Ruth Beijen en Cornelis Bezemer genoemd, terwijl ook de naam regelmatig verandert, onder meer in café Oostendorp en in IJsselzicht, tot de huidige en passende naam Hotel over de Brug wordt bedacht.
In de gevel herdenkt een steen met de volgende tekst de bouw van het pand in 1883:
De eerste steen gelegd
onder het volgende motto
In hope dat men zeer goed slaagt
wordt dit nieuw logement gewaagd
Het kan soms ernstig tegenloopen
Nering of gunst kan men niet koopen
Haastrecht – het klinkt als een ideaal woord voor een cryptogram, maar de naam is afgeleid van Havekesdrecht. Een drecht is een doorwaadbare plaats, haveke kan naar een havik verwijzen of naar een mansnaam. In ieder geval ontstaat Haastrecht rond 1100 op de plek waar de Vlist in de Hollandse IJssel uitmondt, met toen een sluis die beide rivieren met elkaar verbindt.
Sinds 2015 maakt Haastrecht deel uit van de gemeente Krimpenerwaard. Naast de brug over de Hollandse IJssel uit 1883 zijn twee gebouwen in Haastrecht van belang: het stadhuis uit 1618 en de Hervormde Kerk. De laatste is een laatgotische kruiskerk met een houten gewelf. Alleen het korte schip, het dwarsschip en de toren zijn daarvan nog over. Delen van de toren dateren uit de 13e eeuw. De bovenbouw is eind 19e eeuw toegevoegd.
Haastrecht is lange tijd bestuurd geweest door de familie Bisdom van Vliet. Het huis van de familie is sinds 1923 een museum, zoals bepaald in het testament van de laatste telg: Paulina Bisdom van Vliet. Zij sticht ook het gemeenschapshuis Concordia in Haastrecht. De ligging van dit huis is niet toevallig. Paulina Bisdom van Vliet kiest de plek zo uit dat ze vanuit haar eigen huis de Rooms-Katholieke kerk in Haastrecht niet meer hoeft te zien. Een ander reliek uit het verleden is het oude stoomgemaal dat ooit werd gebruikt voor de afwatering van de Lopikerwaard en de Krimpenerwaard. In 1992 is het gemaal buiten gebruik gesteld en ingericht als Poldermuseum De Hooge Boezem.
Ten zuiden van Haastrecht ligt typisch Hollands polderland, met de Lopikerwaard, de Krimpenerwaard en de Zuidplaspolder. Ten noorden liggen de Reeuwijkse plassen, ontstaan tijdens de middeleeuwen door de grote ontginning van de veengronden.
Vanuit Haastrecht is Gouda dichtbij – de stad met de mooiste gebrandschilderde ramen van ons land (in de Grote of Sint-Janskerk) en met het mooiste gotische stadhuis (het voormalige gemeentehuis op de Markt). Die twee liggen vlak bij elkaar. Als je rondom de kerk wandelt, kom je vanzelf Museum Gouda tegen, met onder meer fraaie Franse en Nederlandse schilderkunst uit de 19e eeuw.
Voor wie zich al lopend liever buiten de stad begeeft, is de Goudse Hout-route aan te bevelen. Deze duurt ongeveer twee uur en loopt langs de Reeuwijkse Plassen en het natuurgebied van het Goudse Hout, grotendeels over verharde paden. Voor fietsers is de route vanuit Haastrecht naar Schoonhoven langs de Vlist een must, met uitzicht op vele historische boerderijen en molens. Je kunt langs de ene oever heen en langs de andere oever terugfietsen. Als alternatief is het mogelijk vanaf Schoonhoven de route langs de Oude Hollandse Waterlinie te vervolgen door twee keer met de pont de Lek over te steken en via het westen van de Krimpenerwaard naar Haastrecht terug te keren.
Bronnen: Hotel over de Brug | beijen.net, gemeente Krimpenerwaard, Museum Gouda, Wikipedia
Pictogram: windmolen Fajar Sullivan (Iconfinder), rivier pngwing.com
In het stadje in de Krimpenerwaard, vlak bij de brug over de Hollandse IJssel
Hotel over de Brug
Veerlaan 1
2851 BV Haastrecht
(0182) 50 12 10
info@hoteloverdebrug.nl
https://www.hoteloverdebrug.nl/
Woensdag-zondag vanaf 09.00 uur
Maandag-dinsdag gesloten
1883
Robin Harkema (2014)
Veerlaan 1, 2851 BV Haastrecht, NL