Die Port van Cleve is misschien wel bekender bij toeristen dan bij de gemiddelde Nederlandse bezoeker van Amsterdam. En dat is doodzonde. Want achter de imposante gevel aan de Nieuwezijds Voorburgwal gaat een onverwacht hotel schuil met fameuze buren als Magna Plaza, het Paleis op de Dam en de Nieuwe Kerk.
De roem van Die Port van Cleve uit 1870 is onder meer ook te danken aan het restaurant Hulscher’s. Het restaurant – genoemd naar de twee broers die ooit de oprichters waren – is de opvolger van het eethuis De Poort. Dat begon op dezelfde plek met het serveren van genummerde biefstukken en die traditie is tot op de dag van vandaag volgehouden.
De bar-bodega De Blauwe Parade uit 1880 is weliswaar tien jaar jonger dan restaurant Hulscher’s, maar misschien nog wel beroemder. Het oud-Hollandse interieur van de bar is al die tijd vrijwel onveranderd gebleven en dat geldt dus ook voor het Delfts blauwe fries van ruim 26 meter. Dit tegelfries verbeeldt een parade van kinderen, die historische zegetochten uit de Gouden Eeuw nabootsen.
In 1870 openen de gebroeders Hulscher een bierhuis aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Het bier komt van de achtergelegen brouwerij 'De Hooiberg', die in 1863 was overgenomen door niemand anders dan Gerard Adriaan Heineken. Inderdaad, de man achter inmiddels het bekendste bier van ons land. Bij de verbouwing van de panden op deze plek komt een oud tegeltableau tevoorschijn met het opschrift 'Die Port van Cleve' en de naam van het bierhuis is gevonden.
Die Port van Cleve blijkt direct een groot succes. Dat heeft te maken met de kwaliteit van het bier, maar ook door wat men tegenwoordig ‘de formule’ noemt: een locatie zo groot als Die Port van Cleve is een nieuw begrip in Amsterdam. En er zijn wel meer vernieuwingen waar dit etablissement zijn naam aan verbindt. Zo is Die Port de eerste die elektrische verlichting introduceert en ook de eerste die dames – tot dan toe ongehoord – permissie geeft om binnen te komen.
In 1888 wordt de gevel volledig gerenoveerd in de Nederlandse neorenaissance-stijl, met zandsteen, baksteen en hoge ramen. Het ontwerp komt van de Amsterdamse architect Isaac Gosschalk, die ook de Westergasfabriek en het Centraal Station van Groningen bedenkt. Bij de renovatie wordt het gebouw uitgebreid met het buurhuis op de Nieuwezijds Voorburgwal. In 1996 is Die Port van Cleve gekocht door Aeon Plaza Hotels.
Amsterdam heeft natuurlijk onnoemelijk veel te bieden. Elke bezoeker moet in ieder geval een blik werpen op het Rijksmuseum en op het Centraal Station – beide niet toevallig daterend uit dezelfde periode als Die Port van Cleve. Verder zijn er de bekende bestemmingen, zoals de grachtengordel, de rosse buurt, de Jordaan, het Stedelijk, het Van Gogh en onze nationale schatkist: het Rijksmuseum.
Maar er is natuurlijk nog veel meer te ontdekken in deze stad met 1000 gezichten. Fiets of wandel eens door het plan-Zuid van Berlage bijvoorbeeld of door de Spaarndammerbuurt. Ook aan de andere kant van het IJ is van alles te zien – uiteraard door eerst met een van de ponten over te steken – zoals de tuindorpen Oostzaan, Nieuwendam en Buiksloot.
Wie lang niet in Amsterdam is geweest, zal onder de indruk zijn van wat er allemaal rondom het IJ is gebeurd de afgelopen jaren. Nieuwe wijken zijn en worden uit de grond gestampt, met opvallende architectuur en bijzondere stedenbouwkundige vernieuwingen. En altijd met dat bekende water in de buurt, dat daar al sinds de Romeinen ligt.
Wie de stenen van Amsterdam voor gezien houdt, zoekt natuurlijk naar groen. Dat is midden in de stad al te vinden, uiteraard in het beroemde Vondelpark. Dit park gaat in 1865 open op initiatief van de ‘Vereniging tot aanleg van een rij- en wandelpark’. Tot 1953 blijft het park, aangelegd in de Engelse landschapsstijl, particulier bezit. In dat jaar is het geld van de vereniging op en gaat het eigendom over naar de gemeente. Het is nog steeds een populaire bestemming voor zowel Amsterdammers als bezoekers.
In het zuiden van Amsterdam ligt een nog veel groter park – zo groot dat het de naam van een bos kreeg: het Amsterdamse Bos, met daarin de bij roeiers en buitenlui bekende Bosbaan. Maar liefst 1000 hectare wordt hier in de jaren 30 van de vorige eeuw aangelegd in het kader van een werklozenproject. Er is plek voor sport, er zijn evenementen, natuurwandelingen, je kunt kunstroutes volgen – en het allerbelangrijkste: er is veel ruimte om je, ondanks de vele bezoekers, helemaal alleen te wanen.
Amsterdam heeft - naast bijvoorbeeld het Rembrandtpark, Amstelpark en Park Frankendael - nog een groene wereld. Veel onbekender dan de parken en het bos, maar net zo bijzonder. Ten noordoosten van het centrum ligt aan de andere kant van het IJ een groot agrarisch gebied dat officieel Landelijk Noord heet, maar dat iedereen Waterland noemt. Hier liggen Ransdorp, Zuinderdorp, Durgerdam, Holysloot en Schelling – vijf dorpen die al zo’n honderd jaar geleden bij Amsterdam kwamen, maar nog grotendeels hun oorspronkelijke karakter hebben behouden. Elke wandeling of fietstocht meer dan waard.
Bronnen: Die Port van Cleve | amsterdam.nl, amsterdamsebos.nl, hetvondelpark.net, Wikipedia
Pictogrammen: biervat KonKapp (iconfinder.com), bomen flaticon.com
In de stad, tegenover De Nieuwe Kerk (die overigens wel 700 jaar oud is)
Die Port van Cleve
Nieuwezijds Voorburgwal 176-180
1012 SJ Amsterdam
(020) 714 20 00
info@dieportvancleve.com
https://nl.dieportvancleve.com
Restaurant Hulscher's
Ontbijt 08.00-12.00 uur
Lunch 12.00-16.30 uur
Diner dinsdag t/m zondag 17.30-23.00 uur (keuken sluit 21.20 uur)
De Blauwe Parade
Dinsdag t/m donderdag 15.00-23.00 uur (keuken sluit 21.20 uur)
Vrijdag en zaterdag 15.00-01.00 uur (keuken sluit 21.20 uur)
1870
Aeon Plaza Hotels (1996)
Algemeen directeur Maikel Stabij (2019)
Nieuwezijds Voorburgwal 176, 1012 SJ Amsterdam, NL