Het Wapen van Rhoon staat op een markante plek in het gelijknamige dorp onder de bekende rook van Rotterdam, namelijk recht tegenover de 16e-eeuwse dorpskerk en schuin tegenover het 15e-eeuwse Kasteel van Rhoon. Het Wapen van Rhoon zelf dateert uit de 17e eeuw en wordt omschreven als ‘een deftig huis’, met bovenaan de gevel twee gebeeldhouwde leeuwen die het wapen van Rhoon vasthouden, terwijl je recht eronder een eeuwenoud stoepje opklimt om binnen te komen.
Na binnenkomst is rechts het café te vinden, links de brasserie, op de eerste verdieping zijn er tien hotelkamers en aan de achterzijde is er een flink terras. Knus is misschien het beste woord om de sfeer en ambiance van Het Wapen van Rhoon samen te vatten, te danken aan de klassieke inrichting en de vele historische details. Let bijvoorbeeld op de hal en op de trap naar de eerste etage, waar zich halverweg nog een geheime ruimte bevindt die voor menig onderduiker in de Tweede Wereldoorlog als toevluchtsoord diende.
Het Wapen van Rhoon wordt halverwege de 17e eeuw gebouwd in opdracht van de Heer van Pendrecht. Daarna blijft het gebouw eeuwenlang de naam Huijs te Pendrecht dragen, terwijl het toch vaak van (voorname) eigenaar wisselt. In 1818 wordt het pand opnieuw verkocht, maar nu aan een ‘consortium van bouwmannen’. Dat is de opmaat voor het eerste gebruik als herberg, met ene Leendert van Gelder als herbergier. Rond 1830 verschijnt de naam Het Wapen van Rhoon.
Eigenaren en herbergiers wisselen elkaar regelmatig af, waarbij het merendeel uit Rhoon zelf of uit de directe omgeving afkomstig is, zoals Pieter van der Hilt en Henk Evers (senior en junior). Van 1856 tot 1920 is de herberg in het bezit van de familie Van der Schee. In 1920 maakt Jacob Johannes Jonker er een echt café van en hij voegt er rond 1926 een feestzaal aan toe. In 2002 wordt meesterkok Ad Janssen eigenaar.
In 1199 krijgt een Zeeuwse jonker een zandplaat in de Oude Maas in pacht van de graaf van Holland. De jonker laat dijken bouwen en zet er een kasteel neer, de voorganger van het huidige kasteel dat gebouwd wordt na 1421. Dat Rhoon ooit een eiland was, weten de huidige dorpsbewoners nog maar al te goed. Ze wonen op Rhoon, niet in Rhoon.
De voormalige zandplaat wordt later onderdeel van een ander, groter eiland: IJsselmonde, begrensd door de Nieuwe Maas, de Oude Maas en de Noord. Rhoon groeit als weids dijkdorp door polder voor polder land voor land op het water te veroveren. Wie zich door en rond Rhoon verplaatst, doet dat dan ook vooral op dijken. Ondanks de onvermijdelijke nieuwbouw zijn er in Rhoon heel wat monumenten blijven staan, zoals de hoeve Rheesteijn, het Oude Regthuys, Villa Hendrina (het voormalig gemeentehuis), de Willibrorduskerk en het Veerhuys. Aan te raden is een wandeling door de gronden rondom het kasteel, die in beheer zijn van het Zuid-Hollands Landschap.
Rhoon is ook bekend vanwege het boek De Vergelding van Jan Brokken, over de standrechtelijke executie tijdens de Tweede Wereldoorlog van zeven inwoners van buurtschap Het Sluisje na een vermeende aanslag op een Duitse soldaat. Bij de ingang van het kerkhof achter de dorpskerk houdt een eenvoudig monument de herinnering aan deze ingrijpende gebeurtenis levend.
Op IJsselmonde komen unieke zoetwatergetijdegrienden voor, gelegen aan de Oude Maas. De Rhoonse Grienden en de Carnisse Grienden, bij elkaar zo’n 70 hectare vol met verschillende soorten wilgen, staan twee maal per etmaal onder water.
Het gebied kent hierdoor een bijzondere flora en fauna. Bij een bezoek is het dragen van waterdichte schoenen wel raadzaam. Het wilgenhout wordt onder andere gebruikt voor het maken van zinkstukken voor oeverbescherming, geluidschermen en als voedsel- en speelmateriaal voor dieren in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp.
Volg de rode fietsborden voor de IJsselmonderoute die onder meer langs de grienden voert. Ook gaat deze route door de polder Het Buytenland (waar de vlasteelt inmiddels is teruggebracht), langs Klein Profijt (een schietwilgenbos) en Koedood (een afgedamd riviertje evenwijdig aan de Gaatkens Plas). En langs nog veel andere interessante plekken met even bijzondere namen.
Bronnen: Het Wapen van Rhoon | Stichting Oudheidkamer Rhoon en Poortugaal, Vereniging de Carnisse Grienden, Wikipedia, Zuid-Hollands Landschap
In het dijkdorp Rhoon op het eiland IJsselmonde
Het Wapen van Rhoon
Dorpsdijk 42
3161 KG Rhoon
(010) 501 52 30
info@hetwapenvanrhoon.nl
https://hetwapenvanrhoon.nl
Loungeterras RHN42 bij goed weer dagelijks geopend
Brasserie maandag-zaterdag 11.30-22.00 uur
Eetcafé maandag-donderdag 15.00-22.00 uur
Eetcafé vrijdag-zaterdag 15.00-23.00 uur
Zondag gesloten
1625 | 1818
Ad Janssen (2002)
Dorpsdijk 42, 3161 KG Rhoon, NL