In het westelijk deel van Schouwen-Duiveland ligt het dorpje Burgh Haamstede, omgeven door natuur, boerenland, duinen, strand en zee. Midden in het dorp vind je Hotel Bom, ruim 150 jaar gevestigd in een meer dan 300 jaar oud pand met een classicistische uitstraling.
Bom is een mooie uitvalbasis voor een kort of langer verblijf op het Zeeuwse eiland. Wie gezelligheid en drukte zoekt, komt hier in de zomermaanden. Voor de liefhebbers van rust zijn de andere seizoenen aan te raden. Maar op elk moment van het jaar zijn de medewerkers van Hotel Bom op onverstoorbare Zeeuwse wijze de bezoekers en gasten van dienst.
In 1870 huurt Jan Bom het statige 17e-eeuwse Regthuis van de gemeente Haamstede. Wel op voorwaarde dat de gemeenteraad de gelagkamer mag blijven gebruiken voor raadsvergaderingen. Ook het gemeentearchief verhuist naar Hotel Bom en zal daar tot 1896 blijven.
De gemeente zoekt in 1904 ruimte elders en Jan Bom koopt datzelfde jaar het gehele pand voor 6000 gulden. Kort daarna begint hij het hotel te vergroten en te moderniseren, onder meer door er een tweede verdieping op te bouwen. Jan Boms zoon, Cornelis, zou het bedrijf voortzetten, maar overlijdt al in 1920. Het hotel is de volgende vijf jaar in handen van notaris Jespers en landbouwer Boot, maar gaat dan alsnog over naar Jaap Bom, familie van de oprichter.
Jaap Bom koopt het naastgelegen pand erbij als feestzaal Tavenu (Ter Algemeen Vermaak en Nuttige Uitspanning). In 1954 komt ook op dit pand een tweede verdieping en verhuist de hoofdentree van het hotel naar de Noordstraat. Tot 1966 exploiteert zoon Wim Bom, een enthousiaste cinefiel, het pand ook als bioscoop. Zijn kinderen willen het bedrijf niet voortzetten en vanaf 1974 zijn er verschillende eigenaren/exploitanten tot in 2011 Hotel Bom wordt overgenomen door de huidige eigenaar, Jeroen Botty.
Het dorp Haamstede gaat naadloos over in buurdorp Burgh en geen wonder dat het geheel ook wel Burgh Haamstede wordt genoemd. Wie Haamstede niet kent en van een zekere leeftijd is, kent in ieder geval de vlakbij gelegen rood-witte vuurtoren Westerlicht die een prominente plaats innam op het 250-gulden-biljet. De vuurtoren ligt in het dorpje Nieuw-Haamstede op 5 kilometer afstand van Hotel Bom en is een bezoek meer dan waard als doel van een wandeling of fietstocht.
In Burgh Haamstede zelf ligt Hotel Bom bijzonder poëtisch naast de kerk en het kasteel. De kerk dateert uit 1506 en is de opvolger van de uitgebrande voorganger die rond 1100 was opgebouwd op de plek waar al vanaf de 8e eeuw een houten kerkgebouw stond.
Het kasteel, Slot Haamstede genaamd, heeft ook oude papieren. Zo is de donjon (woontoren) in de 13e eeuw gebouwd. De rest van het kasteel dateert uit het begin van de 17e eeuw toen ook dit na een grote brand werd herbouwd. Het krijgt dan zijn huidige vorm, met vierkante torens, kantelen en de grote ridderzaal. Inmiddels is het kasteel eigendom van Natuurmonumenten. Er zijn speciale wandelroutes uitgezet door de kasteeltuinen en het achterliggende duingebied de Zeepeduinen. Het slot zelf met het kasteelbos is alleen te bezoeken tijdens excursies en speciale evenementen (zie natuurmonumenten.nl).
We vergeten het nog wel eens, maar Schouwen-Duiveland is nog steeds gewoon een eiland, al zijn er vaste verbindingen naar Goeree-Overflakkee (Brouwersdam en Grevelingendam) en naar Noord-Beveland (Oosterscheldekering en Zeelandbrug).
Een eiland dus, wat we vooral kennen als bestemming voor toeristen. Nu zitten die voornamelijk in de badplaatsen en op het strand, dus zijn de vele natuurgebieden op het eiland relatief rustig. Het belangrijkste gebied voor Burgh Haamstede is de Kop van Schouwen, een Natura 2000-gebied. Dit bestaat uit duinen (Meeuwenduinen, Zeepeduinen, Verklikkersduinen), stranden, graslanden, bossen (het grootste bos van Zeeland in boswachterij Westerschouwen) en duinplassen. Er zijn verschillende wandelingen uitgezet vanaf de Excursieschuur van Staatsbosbeheer aan de Kraaijensteinweg in Westenschouwen (met een n, een voormalig gehucht dat dus iets anders is dan de boswachterij Westerschouwen met een r).
Ook bij fietsers is de Westhoek - zo heet de westkant van Schouwen-Duiveland - favoriet. Vanuit Haamstede is bijvoorbeeld een mooi fietsrondje te doen via Renesse, Scharendijke, Burghsluis en weer terug, grotendeels over autovrije paden. Breng dan ook een bezoek aan de eenzame Plompe Toren van Koudekerk. Het is even klimmen, maar dan heb je wel een magnifiek uitzicht over de Oosterschelde en de verbindingen met Noord-Beveland. Ten oosten daarvan ligt natuurgebied De Schelphoek, een krekengebied met veel olijfwilgen.
Bronnen: Hotel Bom | burgh-haamstede.info, Natuurmonumenten, Wikipedia
Pictogram: vuurtoren Graphic Nehar (iconfinder.com)
In het dorp Burgh Haamstede, op Schouwen-Duiveland
Hotel Bom
Noordstraat 2
4328 AE Haamstede
(0111) 65 22 29
info@hotel-bom.nl
https://hotel-bom.nl/
Restaurant elke dag 12.00-21.00 uur
1870
Jeroen Botty (2011)
Noordstraat 2, 4328 AE Burgh-Haamstede, NL