Nieuwe herbergiers

Verandering is de enige constante. Panta rhei. Change is inevitable. Plus ça change, plus c’est la même chose. Wer lebt, muss auf Veränderungen vorbereitet sein. De Tour wacht op niemand. En ook in het land der herbergen blijft niets hetzelfde. Zo kregen Oortjeshekken (Ooij in Gelderland), Logement Frederiksoord (Frederiksoord in Drenthe) en De Zwaan (Venray in Limburg) recent nieuwe herbergiers.

Na zestien jaar hebben Margreet Hertsenberg en Hent Scholten de leiding van Oortjeshekken in het Gelderse Ooij per 1 juni jl. overgedaan aan twee nieuwe enthousiaste herbergiers: Theo en Sanne Reijnen. De moeilijke beslissing werd verzacht doordat ook de nieuwe eigenaren een verleden hebben in de polder. Theo komt zelfs van heel dichtbij, hij is geboren naast Oortjeshekken als zoon van buurman en boer Wim Reijen. Hent en Margreet blijven de drukke zomermaanden helpen om de overgang zo soepel mogelijk te maken.

Ook in Frederiksoord in Drenthe is er sprake van een  wisseling van de wacht. Na tien jaar het gelijknamige logement te hebben geleid – waarbij het aantal kamers werd uitgebreid van 4 tot 23 – hebben Marcel en Ginie Vos de sleutels overhandigd aan Cees de Vries. Marcel en Ginie blijven wel als bedrijfsleiders aan Hotel Frederiksoord verbonden. Onder die aangepaste naam gaat het logement een nieuwe toekomst tegemoet. Onder meer komt er een uitbreiding met de gerestaureerde Oude Tuinbouwschool waardoor in totaal zo’n 40 kamers beschikbaar komen. Per 1 juli is Hotel Frederiksoord aan een nieuw leven begonnen met als formule een all-inclusive concept van vier overnachtingen met activiteiten.

Eerder al was er een wijziging in Venray in Limburg te bespeuren. De aloude De Zwaan kende al een stoet van namen van eigenaars en uitbaters, onder wie de families Meijel en Wismans, Matthieu en Gontje Michels, Gerard en Gree Ligthart met hun dochter Hetty, Nell Craenmehr en Ben Aerts en Erwin Plug en Grace Kabuka en sinds mei 2024 Rob Senders en Bernice Woerdman. De laatsten hebben hun frisse start kracht bijgezet door de naam te wijzigen in Square als referentie naar hun locatie op de Grote Markt. Alle tastbare verwijzingen naar de oorspronkelijke  naam – zoals de grote zwaan aan de gevel – zijn eerbiedig bewaard gebleven.