Het Pieterpad en De Uitkijk

Wat een verhaal. Een betoverende reis door de verstilde bossen van Hellendoorn en de door smeltwater gebeeldhouwde valleien van de Sallandse Heuvelrug, dat is wat je te wachten staat op een van de meest adembenemende etappes van het Pieterpad. Het is een traject dat je meeneemt op een opwindende klim naar het hoogste punt, beloond met vergezichten over uitgestrekte heidevelden en zelfs een glimp van de Veluwe in de verte. Vervolgens bewandel je de graat van de heuvelrug met aan
beide zijden weidse panorama’s die je de adem benemen.

Een frisse start bij Landgoed de Uitkijk
De dag begint voor ons op Landgoed de Uitkijk, waar we na een pittige “bergen” etappe van Ommen naar Hellendoorn hebben overnacht in een van hun sfeervolle kamers. Na een stevig ontbijt op de veranda, de geurige cappuccino verwarmend in onze handen terwijl we uitkijken over de ontwakende heide, zijn we klaar om onze tocht voort te zetten. Het Pieterpad voert ons direct langs het hotel, klaar om de volgende stap te zetten.

Een historische route vol verhalen
Langs dit pad openen de bossen zich voor een monument dat herinnert aan Rijkswerkkamp Twilhaar. Hier, in de jaren veertig, werkten werkloze vissers en zeelieden uit Den Haag en Scheveningen om de Sallandse Heuvelrug te ontginnen. Later, in 1942, werd het kamp in beslag genomen door de Duitsers die er joodse mannen uit Groningen te werk stelden. Een paar stappen verder ontdekken we iets bijzonders:
schaapskooi Groot Twilhaar, omgeven door een (biologische) landbouwenclave. In de winter staan de schapen hier op stal, maar nu grazen ze vrijelijk over het uitgestrekte droge heidelandschap van de 3500 hectare grote Sallandse Heuvelrug.

Verrukkelijke uitzichten
Na een kleine klim door het bos bereiken we het uitzichtpunt Holterberg, een plek die ons beloont met vergezichten over golvende heidevelden die zich uitstrekken tot aan de horizon. In de verte ontwaren we de heuvels van de Veluwe. Tussen deze toppen kronkelt een smeltwaterdal uit de ijstijd, een landschap dat werd gevormd door de immense ijsgletsjer die zo’n 150.000 jaar geleden deze streek bereikte. Onze voetstappen volgen de contouren van de stuwwal die destijds ontstond, eerst langs fraai beschaduwde paden langs de bosrand, met steeds weer zicht op de diepgelegen heidevelden. Dan dalen we af, wandelend over slingerende zandpaadjes door de Rietslenk, een dal gevormd door het smeltwater van ijzige tijden.

Laatste stappen richting Holten
Het landschap biedt prachtige panorama’s, elk uitzicht schilderachtig en bezaaid met enkele solitaire vliegdennen, berken en zelfs een eenzame jeneverbes. De bossen van de Holterberg zijn een verfrissende oase, met lanen getooid met grillige eiken in de meest ongewone vormen. Een serie kronkelende zandpaden leidt ons omhoog naar het uitzichtpunt Holterberg, waar enkele bankjes ons welkom heten, een zeldzaamheid in deze omgeving. Terwijl we de laatste kilometers afleggen, passeren we het Wereldtijdpad, dat tussen de dorpen Rijssen en Holten een tijdlijn van gebeurtenissen vanaf het jaar nul tot nu markeert. Kubusjes op paaltjes vertellen de belangrijkste mijlpalen van elk jaar. Het pad begint voor ons in 1937, het jaar waarin Tolkien zijn boek ‘De Hobbit’ publiceerde en het winkelwagentje zijn intrede deed. Over een laan met monumentale beuken wandel je tussen akkers met zicht op het dorpje Holten. En het stationnetje is nu niet ver meer.

Originele tekst geschreven door: Frank van der Meer. www.frankwandelt.nl
Herschreven door Helen Kijftenbelt en Waanzinnig Content & Creatie. Foto credits: Lenneke Lingmont