Nieuw: De Zwaan in Venray

In Venray, zo vlak bij Noord-Brabant gelegen dat buitenlui vaak denken dat het een Brabantse plaats is maar het stadje hoort toch echt bij Limburg, stond in de 16e eeuw in het centrum een rosmolen – een door paarden aangedreven molen. De naam van de molen was De Swaen, een naam die molens wel vaker krijgen omdat de langzaam draaiende wieken wat weghebben van traag bewegende zwanenvleugels.

De naam van deze molen ging over op een herberg die vlakbij stond, en waarvan de oudste vermelding teruggaat tot 1628. Er is dan een brouwerij in gevestigd, die een kleine 250 jaar later, precieser geformuleerd in 1872, wordt gesloten door de dan nieuwe herbergier: Willem Poels, een bekende familienaam in het Venrayse. De herberg, of het hotel Poels zoals de tweede naam van De Swaen of De Zwaan dan luidt, staat voortaan centraal.

Strategische ligging
Het pand, dat overigens inmiddels een gemeentelijk monument is, is een van de weinige die ongeschonden de oorlogsjaren 1940-1945 overleeft. Vriend en vijand houden zich in het stadje op, waarvan de bevolking is geëvacueerd, vanwege de strategische ligging. Ze laten een puinhoop achter, maar De Zwaan overleeft het. De erfenis van deze herberg wordt nu gekoesterd door de huidige eigenaren, Erwin Plug en Grace Kabuka, die onverstoorbaar zijn doorgegaan op de weg van hun voorgangers, met natuurlijk wat eigen accenten.

Kerkdorpen
Venray is een perfecte plek voor een wandel- en fietsvakantie in de omgeving. Om Venray heen liggen 13 kerkdorpen op comfortabele afstand. Zo is er het pittoreske Geijsteren, met uitzicht op de gelijknamige kasteelruïne en de onverstoorbaar voorbijstromende Maas. Op de tocht erheen wandel of fiets je langs of door landgoed Geijsteren, met 700 ha aan uitgestrekte naald- en loofbossen. Door het landgoed heen slingert de Oostrumse Beek en in het bos zijn de St. Willibrorduskapel en de Rosmolen (alweer!) een bezoek meer dan waard. Meer weten? De Zwaan in Venray.